top of page
Zoeken

Corona: afwezigheden


(23/10/20) - In heel deze Corona-crisis is het niet altijd even duidelijk wat je juist moet doen in welke situatie. Je kan besmet zijn, in contact zijn geweest met een besmet persoon, uit een land komen dat wordt beschouwd als een ‘rode zone’, enz… Verduidelijking van de meest voorkomende situaties is dan ook noodzakelijk.


Vooraf: statutairen kunnen nooit een uitkering ontvangen voor tijdelijke werkloosheid. De onderstaande situatie 1 en situatie 2 zijn de richtlijnen van de overheid. Bedrijven kunnen echter strengere maatregelen uitwerken, en bpost heeft daarom ook situatie 3 uitgewerkt.

Situatie 1: ‘ik heb symptomen’

Van zodra men symptomen vertoont, gaat men in quarantaine en laat men zich uiteraard zo snel als mogelijk testen. Deze quarantaine is met een attest van de dokter. Is het een ziekteattest, dan gelden de normale procedures voor ziekteverlof. Indien het enkel een attest is dat je in quarantaine moet gaan, dan moet het HRCC hiervan verwittigd worden. Deze dienst zal zo snel als mogelijk de attesten voor tijdelijke werkloosheid overmaken. Op het moment dat de test positief is, dan moet men minstens 7 dagen in quarantaine blijven. In geval van een negatieve test, mag je uit quarantaine van zodra je terug gezond bent.


Situatie 2: ‘ik heb geen symptomen, maar…’

Als je een ‘hoog risico contact’ gehad hebt met een persoon die positief testte op Covid-19, dan moet je 10 dagen in quarantaine gaan. Verwittig het HRCC die de nodige documenten zal overmaken. Gedurende 4 dagen na de quarantaine dien je verder te waken over uw gezondheidstoestand, volg je strikt de hygiënemaatregelen en beperk je je sociale contacten.

Als je terugkomt uit een rode zone, dan moet je steeds het ‘passagier lokalisatie formulier’ invullen. Men kan op dat moment een SMS ontvangen met instructies over een strikt op te volgen quarantaine. De RVA kan echter in dergelijke gevallen beslissen om de tijdelijke werkloosheid niet toe te passen. Dat gebeurt als de zone van waaruit men terugkomt reeds rood was voor vertrek. Bij een dergelijke beslissing is men in onbezoldigd verlof gedurende de volledige quarantaineperiode.


Situatie 3: ‘Ik heb geen symptomen, maar…’

Op het moment dat je een ‘hoog risico contact’ gehad hebt met een persoon die vermoedelijk positief is (en die dus symptomen heeft en in test is), dan eist het bedrijf dat je in quarantaine gaat. Ondertussen wacht je het resultaat af van de test van de persoon met wie je nauw contact had. Als deze persoon positief test, dan dien je 10 dagen in quarantaine te gaan, waarna je nog 4 dagen waakt over je gezondheid, de hygiënemaatregelen nauwkeurig volgt en je sociale contacten beperkt. Bij een negatieve test, mag je onmiddellijk uit quarantaine.


Andere situaties

Als ouder kan men geconfronteerd worden met de sluiting van de school of de crèche van je kind. Ook op dat moment kan je beroep doen op een tijdelijke werkloosheid. Naast de nodige attesten van de quarantainemaatregelen en het verwittigen van het HRCC dien je in dergelijke gevallen ook nog het ‘attest corona sluiting’ in te vullen.

Personen die de richtlijnen van de overheid en/of van bpost niet respecteren, kunnen hier door de overheid voor beboet worden, en door het bedrijf gesanctioneerd worden. Blijf dus de hygiënemaatregelen strikt opvolgen en hou het veilig voor de anderen en voor jezelf.




0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page