top of page
Zoeken

Aanpassing van het vaderschapsverlof


In toepassing van de programmawet van 20 december 2020, die gepubliceerd werd in het Belgisch staatsblad, heeft het bedrijf de duur van het vaderschapsverlof verhoogd voor haar personeelsleden.

Vanaf 1 januari 2021 wordt het aantal dagen geboorteverlof stapsgewijs opgetrokken tot 20 dagen in 2023. Deze optrekking gebeurt in 2 fases: vanaf 1 januari 2021 wordt het recht verhoogd tot 15 dagen voor de geboortes vanaf die datum. Vanaf 1 januari 2023 worden er nog eens 5 bijkomende dagen toegekend. Het geboorteverlof zal dan 20 dagen bedragen voor de geboortes die vanaf 1 januari 2023 plaatsvinden. Dit betekent dus dat de werknemer recht heeft op:

  • 10 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vóór 1 januari 2021;

  • 15 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2021 en vóór 1 januari 2023;

  • 20 dagen geboorteverlof als het kind wordt geboren vanaf 1 januari 2023.

Sedert het verschijnen van deze wet past bpost deze maatregel toe. Deze wet is van toepassing op: Vaderschap

  • geboorte van een kind waarvan de afstamming langs de zijde van het personeelslid vaststaat

Geboorteverlof voor een meeouder Indien er geen personeelslid gerechtigd is waarvan de afstamming wettelijk vaststaat op het ogenblik van geboorte, wie :

  1. gehuwd is met diegene ten aanzien van wie de afstamming vaststaat;

  2. wettelijk samenwoont met diegene ten aanzien van wie de afstamming vaststaat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft;

  3. sedert een onafgebroken periode van drie jaar voorafgaand aan de geboorte op permanente en affectieve wijze samenwoont met diegene ten aanzien van wie de afstamming vaststaat en bij wie het kind zijn hoofdverblijfplaats heeft.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page